Materialguide

Materialet kan göra stor skillnad när det kommer till möbler. När man blandar olika ytor och strukturer skapar man en spännande hemmiljö och enom att botanisera bland olika träslag, stenmaterial, metaller och textilier kan du hitta det som passar just ditt hem bäst. Här nedan har vi listat våra vanligaste möbelmaterial för att göra det lätt för dig att välja. 

Trä

Trä ett levande material

Det som är så fascinerande med trä är att det är ett vackert, förnyelsebart och levande material som rör sig med årstiderna. Krymper när luften är torr och sväller när det är fuktigt. För att bevara livslängden på träet är det viktigt att vårda och underhålla sin möbel på rätt sätt. Utöver att välja ut träslag behöver du dessutom hitta rätt ytbehandling som matchar din bild av hur möbeln ska se ut och fungera i ditt hem. Nedan kan du läsa om våra olika ytbehandlingar samt deras fördelar och nackdelar. 

Vad är skillnaden mellan massivt trä och träfanér?

Vid en första anblick kan det verka som att skillnaden mellan en möbel i massivt trä och träfanér är obefintlig men om du tittar bakom det yttersta lagret av trä så märker du snabbt skillnaden.

De flesta känner till fördelarna hos ett massivt trä: vackert, naturligt och blir det slitet kan det slipas flera gånger vilket ger det en väldigt lång livslängd. Nackdelarna kanske inte är lika självklara: eftersom trä är ett levande material påverkas det av skiftningar i luftfuktighet och temperatur. Om trä ligger i ett varmt och torrt rum kan det torka och krympa, medan kyla och fukt kan göra så att träet sväller. Därför är det viktigt att vårda och underhålla din möbel på rätt sätt. När du väljer att köpa en möbel i massivt trä har du gjort ett bra val för möbler som kommer att utsättas för mycket slitage och repor. 

När det kommer till en möbel med träfanér har det ett ytterst tunt och sammanpressat lager av trä som limmas över ett annat material som exempelvis MDF, spånskiva eller plywood. Det gör att en möbel i träfanér blir väldigt stryktålig och påverkas inte av värme och fukt på samma sätt som en möbel i massivt trä utan gör att prislappen blir mindre utan att tumma på utseendet. Däremot har man inte samman möjligheter att slipa ytan.

Ask

Ask som träslag är ett segt, hårt och lättböjligt virke i ljus ton med skiftningar i vitt, guld och ljusbrunt. Träet har framträdande årsringar som skapar dekorativa och levande mönster. Askträ passar bra i miljöer som ställer krav på nötningstålighet, men endast på inomhusmöbler då det är känsligt för fukt.  

Alm

Alm är ett träslag som har en mycket levande trästruktur. Träet är hårt, segt och lämpar sig bra för ytor som dagligen utsätts för nötning och slag. Almen är lätt att böja och kan därför användas för både golv, finsnickeri och möbler. 

Bok

Bok är ett virke som är ljust och något rödlätt. Det är vanligt att det används som böjträ eftersom det enkelt kan mjukas upp och formas på ändlösa sätt. Bokträet har minimalt med ådror, vilket gör att det ofta används för möbler som ska lackeras i en enhetlig färg där man inte önskar en  synlig struktur.

Björk

Björk är ett svenska faunans absolut segaste virken och används för inomhusbruk. Virket är relativt elastiskt och går enkelt att svarva och profilera. Träet kan variera i utseende mellan en helt slät, nästan osynlig struktur i glasbjörken till en levande flammighet i vårtbjörken. Färgen pendlar mellan lätt gul och vit till mer distinkt röd. 

Ek

Ek är ett tungt, hårt och medelsegt träslag som ofta används vid möbeltillverkning. Träet är naturligt hållbart och har stor motståndskraft mot fukt. En stol eller ett bord i massivt ek har sällan problem att leva vidare i generationer under förutsättning att man vårdar och underhåller sin möbel på rätt sätt. Träslaget fungerar bra att använda till både inomhus- och utomhusbruk. 

Furu

Furu är den populära benämningen på trä från tallen och är ett relativt mjukt och lättarbetat träslag. Ett ungt trä går åt det röda hållet medan ett äldre trä är mer gråbrunt i färgen. Träet har naturligt tydliga årsringar. 

Körsbär

Körsbär är ett vackert träslag med en distinkt färgblandning av rödgula och rödbruna toner, dessutom med en diskret ådring. Träet är relativt böjbart och elastiskt men rör sig mycket vid kontakt med fukt. 

Lönn

Lönn påminner mycket om björk i sin ljushet men med fler tunna årsringar och mönster. Träet är mycket slitstarkt och hårt. Lönnen har få kvistar samt fiberstötningar och fungerar därför utmärkt som böjträ. 

Mahogny

Mahogny är ett mörkrött träslag som är vanligt när man bland annat tillverkar utemöbler och båtar. Dess inbyggda motstånd mot röta och fukt gör att det blir smidigt och enkelt att ha att göra med. Mahogny bleks av solens strålar och bör därför skyddas genom behandling eller stå i skuggan för att behålla sin vackra färg. Rengörs regelbundet med en fuktig trasa doppad i såplösning vilket räcker för att hålla ytan ren. Vid en mer grundlig rengöring kan du använda dig av en vinägerlösning och därefter behandla med olja. 

Teak

Teak är ett av världens hårdaste träslag som är motståndskraftigt mot röta, insekter, fukt, stark sol och snö. Träet har ett naturligt högt innehåll av kisel och garvsyror och tål vilket gör att det lämpar sig för fuktigare miljöer. Dess fibrer är elastiska och kraftiga och teakmöbler tål decenniers slitage om de får stå utomhus. Med åren skapar vädret en vacker silvergrå patina.  Vill man istället behålla träets ursprungsfärg och lyster bör man behandla sina teakmöbler med olja.

Valnöt

Valnöt är ett mörkare träslag med naturliga skiftningar som ger en exklusiv känsla. Det är starkt, hållbart och betydligt dyrare i pris. För att få ned priset brukar man i många fall använda valnötsfanér istället för massivt trä. Till skillnad från många andra träslag blir valnöten ljusare med åren.  

Akacia

Akacia är ett mörkare träslag med en fyllig brun ton och karakteristisk ådring. Används mest till trädgårdsmöbeler men även till innemöbker då det är mycket slitstarkt, vatten- och reptåligt, och idealiskt för hårt slitage. Akacia mörknar med tiden vilket ger det en fin patina.

Hevea

Hevea kallas även för gummiträ som är ett lövträ och är ett lätt med starkt träslag i en rödgrå nyans. Används ofta till möbler i lägre prisnivåer.

Bambu

Bambu är ett mycket hårt träslag som är hårdare än både ek och bok. Dess styrka och goda stabilitet gör att det lämpar sig bra till tunnare konstruktioner. Det fina uttrycket i träet hos bambu gör att materialet också är väldigt vackert.

Rotting

Rotting är ett förnybart material som växer snabbare än de flesta tropiska träslag. Det är lätt, hållbart och flexibelt vilket gör att det lämpar sig till både flätning och finare detaljer. Rotting har ett naturligt utseende där färgen kan förändras över tiden.

Stenmaterial

Då man vill skapa spänning och kontrast mot hemmets övriga ytor är sten ett slittålig material som är bra att välja. Med tiden får stenen naturliga skiftningar och ser olika ut beroende på var i världen den bryts vilket betyder att din sten kommer vara unik och ha en särskild karaktär som inte är lik någon annan. 

Betong

Betong klassas som ett naturmaterial vilket är gjort av cement, ballast, sand och vatten. Ibland kan det även uppstå små sprickor och luftbubblor i den färdiga skivan vilket är helt enligt naturens gång och gör att din betongskiva får en unik karaktär. Med åren förändras ytan och kommer utveckla en vacker patina, särskilt om betongen står utomhus. En äkta betongskiva har bra hållbarhet och är därför en investering både för miljön och plånboken.. 

Komposit

Komposit är ett blandmaterial som innehåller en kombination av naturliga mineraler och akryl, går även under namnet akrylsten. Det är ett helt kompakt material utan porer vilket gör att ytan klarar vassa föremål, smuts, fukt och vätskor utan att påverkas. Kompositen är genomfärgad vilket gör att repor inte syns då materialet under ytan håller samma färg.Om det blir fläckar eller om kompositen på annat sätt skadas går det ofta att slipa ytan försiktigt för att få tillbaka det ursprungliga utseendet. Använd då alltid ett fint sandpapper. Med tanke på den goda hållfastheten, och tåligheten hos materialet är bänkskivan prisvärd, trots det dyra inköpspriset.

Kalksten

Kalksten är en fantastisk naturprodukt som har en rik variation i utseendet. Beroende på olika skikt i bergen har stenen olika stor mängd fossiler. Vissa delar är av rosa/röd karaktär och vissa i grå ton där vissa delar har fler tydliga djur och växter medan en del har kristalliserats och fått en silvrig nyans.

Marmor

När en kalksten blir utsatt för höga tryck och temperaturer i jordskorpan så omkristalliseras den, tillsammans med andra mineraler, till marmor. Det naturligt dekorativa materialet karaktäriseras av venliknande mönster som varierar beroende på vilken mineral, och dess mängd, som fanns närvarande vid omkristalliseringen. Ingen marmorskiva är perfekt och även en polerad marmoryta kan ha sina små defekter men det är just det som gör den unik.

Marmor och kalksten är porösa stenar med öppna porer som åldras vackert och får därför en vacker patina men som lätt kan skadas av syra som t.ex. läsk och juice men även fett och salter. Tänk på att rengöringsmedel som är gjorda för att ta bort kalkbeläggningar får aldrig användas. Vill man skydda stenytan ska den behandlas innan användning och upprepas efter behov.

Lergods

Lergods är inte lika starkt och slittåligt som stengods, men är billigare och lättare att arbeta med. På grund av att det är porösare och suger åt sig vatten då det är oglaserat lämpare det sig bra till krukor för växter, men har även en tendens att flisa sig. Lergods måste glaseras för att vara vattentätt.

Övriga material

Linoleum

Linoleum tillverkas av ett mycket finmalet linoleumgranulat som består av ren oxiderad linfröolja samt harts från tall och en tillsats av trämjöl och slutligen färgpigment. Det är ett populärt material för bordsskivor då det är ljudabsorberande, ljusbeständigt, till viss del självläkande och dessutom miljövänligt. 

Laminat

Laminat är ett mycket stryktåligt material som klarar av vätska, repor, smuts, tryck och stötar. I de flesta fallen väljer man att limma på ett tunt lager laminat på ett annat material, ex plywood eller spånskiva. Det gör att det är ett bra val av material för matbord då det inte kräver särskilt mycket underhåll. 

Nanolaminat

Nanolaminat är ett material som skiljer sig en del mot vanlig laminat, då nanolaminat kännetecknas av en mer matt finish. Nanolaminat är framtaget med så kallad nanoteknik, en metod som innebär att materialet manipulerats på en atomär nivå. Därför blir materialet inte poröst, utan får en tät yta. Eftersom nanolaminat dessutom är smutsavvisande och inte ger ifrån sig några farliga kemikalier lämpar det sig bra i köksmiljö. Ytliga repor går bra att åtgärda med blött hushållspapper och strykjärn, detta bör göras med försiktighet enligt skötselråden.

Aluminium och stålmaterial

Aluminium och rostfritt stål är i det närmaste underhållsfritt bortsett från att de förstås måste tvättas och eventuell färg kanske bättras på. Om gjutjärnsmöbler har börjat rosta så borstas de med stålborste, skrapas och därefter målas med rostskyddsfärg. Både aluminium och krom är avvisande mot smuts och vätskor men tänk på att vatten kan orsaka fläckar och rost på dessa material. Torka då bara av ytan med en mjuk trasa som är fuktad i såpvatten. Om det är hårt smutsad eller fläckad metall, krom eller stål, använd en trasa fuktad i ren alkohol. Viktigt att man aldrig använder lösningsmedel på lackerad eller ytbehandlad metall.

Konstrotting

Konstrotting, även kallat plastrotting, är ett tåligt plastmaterial som är enkelt att sköta om. Under vintertid bör du ställa in alla typer av plastmöbler i ett kallförråd eller liknande. Det går att låta möblerna stå kvar ute med ett överdrag, men se då till att överdraget inte ligger för tätt mot möbeln utan lämna lite utrymme för luft att komma in. Tänk även på att inte belasta rottingen med något tungt om det blir minusgrader då rottingen kan brista då.

Konstträ

Konstträ, även kallat non wood eller aint wood,  är ett material i blandning av plast och komposit med en träliknande struktur och utseende. Fördelen är att det är tåligt och kräver minimalt med underhåll. För att säkerställa att materialet håller så länge som möjligt bör du undvika att ytan utsätts för temperaturer över 60 grader och alltid använda underlägg för varma grytor. Fläckar av mat och dryck ska alltid tas bort så snabbt det går för att undvika permanenta fläckar. Tänk även på att föremål i glas som ställs på bordet kan ge koncentrerade solstrålar som bränner märken i bordet. 

Plast

När vi pratar om ”plast” menar vi egentligen en stor grupp av olika material. De kan ha väldigt varierande egenskaper: vara hårda och starka samt går att använda till mycket, bland annat möbler och mattor. Plast gör det lätt för dig i vardagen eftersom det är lätt att tvätta av och hålla rent.

Glas/Printglas

Glas är både både ett tåligt och ett känsligt material. Det är känsligt för stötar, speciellt från sidan, men det är en hård och tålig yta. Glas rengörs med en ren trasa, är den inte ren kan repor uppstå. Använd ett rengöringsmedel som är anpassat för glas, t.ex. glasputs.

Glaskeramik

Glaskeramik består av en glasskiva med ett keramiskt lager på toppen. Skivan blir då värmebeständig, reptålig samt motståndskraftig mot frätande ämnen, oljor och vätskor. Det är även miljövänligt då det är fullt återvinningsbart. Rengörs förslagsvis med neutrala och alkaliska rengöringsmedel tillsammans med microfiberduk.

Läder

Läder är ett vackert naturmaterial som skiljer sig från många andra naturmaterial då det åldras med stil. De naturliga färgskiftningarna gör materialet levande och unikt. Genom att sköta och behandla lädret på rätt sätt kan du få en möbel som håller en hel livstid. Nedan har vi sammanställt olika lädertyper.

Anilinläder

Utav alla lädertyper är aninil det mest naturliga, mjuka och smidiga. Genom att detta skinnet slipas och efterbehandlas minimalt finns det ärr och märken kvar vilket ger varje hud ett unikt utseende. De vackra färgskiftningarna kommer av att man helt undviker att färga lädret, alternativt genomfärgar det utan att applicera någon täckfärg. Ofta behandlas ytan endast med ett tunt lager ytvax vilket gör att lädret andas då porerna förblir öppna och får en mjuk samt skön yta. Med åren utvecklar lädret en fin patina som ett resultat av hur det använts. Aninlinlädret är känsligt för smuts och överskott av fett och behöver tas omhand regelbundet för att bevara sin fina yta och utseende. 

Semianilinläder

Semianilin är framställt på samma sätt som anilin men har därefter behandlats med ett tunt skikt av färg och ytfinish som gör att lädret står emot solljus och fläckar betydligt bättre. Man behåller till större delen den mjuka känslan i strukturen kvar men lädret kräver inte lika mycket underhåll. Semianilin är ett bra alternativ för miljöer där du inte vill tumma på det autentiska utseendet men samtidigt kunna använda möbeln flitigt med mindre frekvent skötsel.

Pigmenterat och skyddat läder

Pigmenterat läder är behandlat med ett tjockare lager färg och skyddande produkter vilket gör det otroligt tåligt för slitage, smuts och vatten. Behandlingen gör dock att dess naturliga struktur försvinner och man präglar istället ett artificiellt mönster. Fördelen med ett pigmenterat/täckfärgat läder är att det klarar sol utmärkt och kräver minimalt med underhåll. Dessutom framställs pigmenterat läder ofta i många färgkombinationer så att du kan välja ut en exakt nyans som passar dig.

Nubuckläder

Nubuckläder är ett anilinläder vars yta slipats till en närmast sammetslen finish. Lädret får ett exklusivt yttre i stil med mocka men blir desto mer känsligt för smuts och fläckar. Eftersom lädret är obehandlat och öppet är det viktigt är att inte utsätta lädret för någon vätska och behandla med särskild lädervård. 

Spaltläder

Spaltläder är pigmenterat läder som mestadels används på icke slitytor som t.ex. ryggen på en soffa.. Lädret är framställt av undersidan på skinnet som sedan efterbehandlas som pigmenterat/täckfärgat läder.

By-cast och PU

By-cast och PU är ett högblankt ytskikt som idag förekommer i soffor, fåtöljer och barstolar/stolar. I de fall det är läder är lädret är framställt av undersidan på skinnet eller så använder man en textilväv som färgats och belagts med ett tjockt lager av skyddande polyuretan. Ytskiktet är känsligt för fett och nötning och behöver därför rengöras och underhållas för att bevara lagret av polyuretan. 

Vilket läder ska man välja?

Ta först och främst hänsyn till användningsområdet då du funderar på vilken typ av läder du ska välja till din möbel. Kommer barn eller djur att vistas i möbeln? Välj i sånt fall ett läder som klarar större påfrestningar och inte kräver lika mycket underhåll, exempelvis pigmenterat läder. Har barnen flyttat hemifrån och möbeln kommer användas varsamt? Välj anilinläder som är mer exklusivt och vackert att titta på. 

Miljöaspekten

Många varumärken har börjat använda sig utav vegetabilisk garvning och tar noga hand om restprodukterna och vattnet. Idag kan du hitta läder som är 100% ekologiska och helt fria från alla typer av hälsofarliga ämnen.

Patina

Patina är ett annat ord för det slitage och åldrande som ger ett förmål sin charm och skönhet. Tillsammans med lång hållbarhet är patina en stor anledning till varför man väljer en möbel i läder. Nedan ser du hur läder patineras över åren.

  • Anilinläder - Anilin har öppna porer och saknar därför skydd mot vätska och solljus vilket gör att den förändras i takt med användning. Med åren får anilinlädret en vacker, naturlig patina och lyster om det sköts rätt. 
  • Semianilinläder - Semianilin har också öppna porer men i en mindre utsträckning. Huden suger inte åt sig vätska på samma sätt men är fortfarande känsligt för solljus. Patinan utvecklas därför inte lika mycket som hos anilin.
  • Pigmenterat/täckfärgat läder - Det här lädret ger ett bra skydd mot vätska och sol men kan förändras i färg vid större påfrestningar, även om det tar längre tid. Får inte patina på samma sätt som anilin eller semianilin. 
  • Nubuckläder -  Med tiden lägger sig de små håren som skapar den sammetsliknande ytan. Känslan blir betydligt lenare men utseendet blir blankt och ljusare. 

För att ditt möbelläder ska få en så vacker patina som möjligt och uppnå sin maximala livslängd är det viktigt att man regelbundet underhåller det. När du rengör och återskyddar din möbel avlägsnar du fett från t.ex. händer och nacke som annars skulle löst upp ytskyddet på lädret och resulterat i stora, mörka fettfläckar eller färgsläpp. Genom att ta hand om din möbel bevarar du dess slitstyrka och hållbarhet. 

Fårskinn

Fårskinn är ett underbart och månsidigt naturmaterial, som användats i tusentals år för att värma och dekorera. Fårskinnet kan variera i färg och krullighet beroende på fårens utseende och finns som klädsel på t.ex. fåtöljer eller som separat skinn. För att fräscha upp ditt fårskinn kan det räcka med att vädra skinnet utomhus för att låta pälsen ta upp syre och bli ren. En möbelklädsel i fårskinn kan borstas försiktigt och därefter sprayas med vatten för att återfå sina lockar. Om du har fläckar som inte vill gå bort kan du spraya fläcken med vatten, massera in potatismjöl, låta torka och sedan torka bort. 

Fårskinn skall helst inte tvättas, utan man kan med gott resultat bara skaka och vädra skinnet i fuktig väderlek istället. Vattenångan som passerar genom fårskinnet tar med sig ”dålig lukt” och det naturliga fettet lanolin stöter ifrån sig smutspartiklarna på ett naturligt sätt.

Textilmaterial

Tyg och textil bidrar med värme, karaktär och komfort till hemmets alla rum. Välj därför ditt textilmaterial med omsorg utifrån funktion och estetik. Här nedan ser du en guide i våra olika tyger och skötselråd. Ett grundtips är att alltid impregnera möbeln med textilskydd innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är lättare att ta bort om möbeln är impregnerad på förhand. 

Martindale

När man pratar om Martindale syftar man på hur slitstarkt tyg är. Med andra ord fungerar Martindale som en mätskala för att konkretisera ett tygs egenskaper. När ett tyg har ett Martindalevärde så vet man att tyget har gått igenom ett test. Testet utförs genom en maskin som undersöker hur många varv en tygklädd platta kan snurras mot tyget utan att det uppstår några maskor.

Ju högre värde, desto tåligare mot nötning är tyget. Det finns en rekommendation för möbler i hemmiljö med normal bruksintensitet som är  minst 15 000 varv och för offentlig miljö rekommenderas minst 50 000 varv.. 

Ljushärdighet

Ljushärdigheten bedöms på en 8-gradig skala och mäter hur ett tyg bleks när det utsätts för soljus, där 8 är det bästa resultat. Eftersom alla tyger bleks av solljus är det bra att skydda möbeln från direkt solljus med t.ex. ett vitt lakan eller neddragna persienner om du är bortrest en längre tid. 

Pilling

Pilling är det värde som anger tygets tendens att bilda noppor. Detta mäts på en skala från 1-5, där ett högt värde är att föredra. Vissa material tenderar att bli mer noppigt än andra över tid, som exempelvis ull. Därför innehåller många tyger även en blandning av andra material för att få ett bättre pillingvärde.

Ull

Av många anledningar har ull blivit ett populärt materialval. Ullens smutsavvisande egenskaper  gör att det inte behöver tvättas så ofta och om du skulle få en fläck kan du använda ullschampo eller dutta på en blandning av galltvål och vatten och suga upp med en trasa. Ullfibern har hög slitstyrka och håller bra form med åren. 

När du köper en produkt av ull till ditt hem drar du inte in lika mycket kemikalier jämfört med andra textilier eftersom ull i sig självt är naturligt flamskyddat och inte behandlat med flamskyddsmedel. Ull är svårantändligt och smart att använda i miljöer som kräver hög brandsäkerhet. Se till att alltid köpa en ullprodukt av hög kvalitet då de oftast är vackrare och håller längre. 

Bomull

När du väljer en produkt i bomullstyg kan du vara säker på att den tål många tvättar och är lätt att hålla ren. Den inbyggda förmågan att suga upp fukt gör också att den lämpar sig väl för infärgning och framställs i många olika färgkombinationer. Bra att veta är att bomull krymper i tvätt med ca 5% på bredden och 8% på längden. Ett rent bomullstyg har inte så högt slitvärde varför man ofta blandar i andra material i tyget.

Lin

Lin är en slitstark naturfiber med god förmåga att absorbera och avge fukt vilket gör den lämplig som sänglinne och handukar men används även till möbler.. Fiberns glatta yta och styvhet gör att den även passar till dukar, servetter och gardiner. På grund av sin höga draghållfasthet men låga töjbarhet skrynklar den lätt, men det är lätt att släta ut med lite vatten. Linne blir bara vackrare och skönare med tiden.

Linne framställs i kallare länder med få skadedjur vilket gör att den inte behöver besprutas lika mycket som andra textilier. Tyget är också icke-allergiframkallande. 

Viskos

Viskos är ett naturmaterial och tillverkas av cellulosa från gran eller andra träd som sedan behandlas för att bli till en mjuk massa. Därefter spinns det till fibrer. Viskos är mjukt och skönt och har av den anledningen kommit att kallas för konstsilke, men är känsligt för fläckar och tryckmärken. Det går åt mängder kemikalier för att framställa viskos och är därför inte bra utifrån ett miljöperspektiv. 

Tencel

Tencel påminner om viskos men celloulosafibrena framställs i en miljöanpassad process. Den har en mjuk yta och ett lyxigt utseende, men är känsligt för fläckar och tryckmärken. Rekommenderas inte i rum med mycket nyttjande och slitage.

Polyester

Polyester är ett syntetiskt, oljebaserat material. Det framställs genom att smälta ner s.k. granulat (flagor) till en flytande massa. Denna massa blåses sedan ut genom en dysa, typ som ett stort duschmunstycke, för att bilda långa fibrer. Fibrerna får torka för att därefter kunna spinnas till trådar och vävas till ett tyg med ofta hög slitstyr

Materialet håller färgen på ett bra sätt vilket  har att göra med att polyestern kan färgas genomgående i hela trådfibern, medan färgen på bomullsfiber lägger sig ”utanpå” tråden. Polyester har heller inte samma problem med skrynkling, utan håller sig slätt och fint.

Acryl

Tillverkas på snarlikt sätt som polyester och är även det oljebaserat. Får känsla och egenskaper i närheten av ett ulltyg.

Chenille

Begreppet Chenille avser den process genom vilket tyget görs. Korta längder av tyg är lindade kring en kärna av gärna vilket ger dess karakteristiska lugg. Kan både användas för att skapa mönster och för släta enfärgade tyger. De flesta chenilletyger är gjorda av en blandning av bomull, rayon och polysterfiber och kräver kemtvätt.

Sammet

Sammet är en traditionell vävteknik som ger tyget en varm djup färg med en mjuk yta. Tyget får även en tät lugg med en lätt reflekterande lyster. Flera olika materialblandningar kan användas för att framställa ett tyg med sammetskänsle

Manchester

Traditionellt är manchester, även kallat manchestersammet, en sorts randigt bomullstyg som vävs av tvinnade parallella fibrer men nu för tiden används även begreppet för tyger i andra material som har det karakteristiska tunn- eller bredspåriga ränderna.


Möbelvård  & Guider

Mer Från Oss